Ηλεκτρονικό Περιοδικό
Δημοσίου Δικαίου

e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ | Τεύχος 6, Απρίλιος-Ιούνιος 2023

ISSN: 2732-9666

Παρουσίαση:

To 6ο τεύχος του e-Πολιτεία κυκλοφορεί σε ελεύθερη πρόσβαση με πλούσια και επίκαιρη ύλη στο πεδίο του δημοσίου δικαίου. Στις Παρεμβάσεις, ο Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θέτει, με αφορμή την αντιφώνησή του στην τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το ζήτημα της απονομής της δικαιοσύνης στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Στο πλούσιο αφιέρωμά μας στην πιλοτική δίκη ενώπιον των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων αναδεικνύεται η συγκριτική προσέγγιση στα κείμενα της Θεολογίας Γναρδέλλη, της Ευδοξίας Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, του Κυριάκου Παπανικολάου και της Μαίρης Σταματοπούλου. Ο Κωνσταντίνος Γώγος αναλύει τον δικαστικό έλεγχο της επιλογής διευθυντικών στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση, η Ευαγγελία Παυλίδου την αρμοδιότητα έκδοσης διοικητικών πράξεων και την εκδίκαση διοικητικών διαφορών και ο Θανάσης Ξηρός το εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση από το 1975 έως το 2019. Στις μελέτες συνταγματικού δικαίου, η Elena Simina Tanasescu μάς ξεναγεί στην επίδραση της πανδημίας στο ρουμανικό Σύνταγμα και η Ναταλία Πάνου στην έννοια της «ευαλωτότητας» στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη (μετα;)πανδημική εποχή.

Στο τεύχος θα βρείτε ακόμη σχολιασμένες αποφάσεις του ΔΕΕ, του Supreme Court των ΗΠΑ και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Συνταγματικό μας Χρονικό, καθώς και τη βιβλιοπαρουσίαση της Ευγενίας Πρεβεδούρου για το συλλογικό έργο Ηandbuch des Verwaltungsrechts των καθηγητών Wolfgang Kahl και Markus Ludwigs.

Διαβάστε και αποθηκεύστε το e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ (Τεύχος 6, Απρίλιος-Ιούνιος 2023) εδώ.

Περιεχόμενα:

Εκδοτικό σημείωμα

Παρεμβάσεις:

Το μέλλον της δικαστικής απόφασης σε εποχές τεχνητής νοημοσύνης, Ιωάννης Σαρμάς

Αφιέρωμα στην πιλοτική δίκη:

Μελέτες:

Συνταγματικό – Κοινοβουλευτικό Χρονικό (Ιανουάριος-Μάρτιος 2023), Θανάσης Γ. Ξηρός

Σχόλια Νομολογίας:

Βιβλιοκρισίες:

Handbuch des Verwaltungsrechts των Kahl/Ludwigs: Ο ιδανικός πλοηγός στην επιστήμη του γερμανικού Διοικητικού Δικαίου, Ευγενία Β. Πρεβεδούρου

Θέλετε να έχετε πρόσβαση στα νέα e-books και τεύχη του epoliteia.gr νωρίτερα από κάθε άλλον;

Σας ενδιαφέρει να ενημερώνεστε άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις;
Αν ναι, τότε εγγραφείτε στο newsletter μας!