Ηλεκτρονικό Περιοδικό
Δημοσίου Δικαίου

Editorial

Editorial συντακτικής επιτροπής

Το δημόσιο δίκαιο εξελίσσεται μέσα από τη διαρκή δοκιμασία της θεωρίας σε νέα δεδομένα και την αναμέτρηση των ιδεών με τις θεμελιώδεις έννοιες του συνταγματικού και του διοικητικού δικαίου. Το γνωστικό αντικείμενο αναπτύσσεται σε καινούργιες κατευθύνσεις και εμπλουτίζεται από τη συγκριτική μελέτη και τον διεπιστημονικό διάλογο. Την τελευταία δεκαετία, ο νομικός λόγος προσδιορίστηκε κατεξοχήν από τις κρίσεις, ιδίως από την οικονομική κρίση και την πανδημία. Στο πεδίο του συνταγματικού και, ευρύτερα, του δημοσίου δικαίου ανέκυψαν νέες προκλήσεις και διλήμματα, με ιδιαίτερη ένταση και εμβέλεια. Ακόμη και τα πιο απρόσμενα σενάρια ήρθαν στο νομικό προσκήνιο και δοκίμασαν τα όρια του Συντάγματος, καθώς και τους γνωστικούς μας ορίζοντες. Όμως, το Σύνταγμα είναι εξ ορισμού προορισμένο, όπως έλεγε ο Αλέξανδρος Σβώλος, να «εγκοιτώνει» την κοινωνική ύλη και ταυτόχρονα να μακροημερεύει και να επιβιώνει των κρίσεων. Κλήθηκε, λοιπόν, άλλη μία φορά να επιβεβαιώσει τη βασική του αυτή λειτουργία. Η επιστημονική παραγωγή ανταποκρίθηκε με μεγάλη συνέπεια και ετοιμότητα στις εξαιρετικές συνθήκες: η ερμηνεία του δικαίου των κρίσεων, και ιδίως τα συνταγματικού επιπέδου ζητήματα που τέθηκαν, είναι όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, στην επιστημονική αιχμή και κυριαρχούν στα διαδικτυακά fora που άνθησαν στην περίοδο της πανδημίας. Οι κρίσεις στάθηκαν αφορμή για να επιστρέψουμε σε θεμελιώδη ζητήματα της οργάνωσης της πολιτείας, της λειτουργίας των θεσμών, της δημοκρατικής αρχής, και βεβαίως, της προστασίας των ατομικών ελευθεριών.

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία ωρίμασε και η ιδέα ενός διαδικτυακού περιοδικού ελεύθερης πρόσβασης, ενός ανοικτού χώρου αποτύπωσης και εξέλιξης της επιστημονικής αυτής συζήτησης. Mε μεγάλη χαρά σάς καλωσορίζουμε στο e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ, το νέο ηλεκτρονικό περιοδικό δημοσίου δικαίου στην υπηρεσία του νομικού, από όποια θέση και αν αυτός ή αυτή υπηρετεί το δίκαιο: του δικαστή, του δικηγόρου, του φοιτητή, του πανεπιστημιακού. Το e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες απαιτήσεις, έρχεται να προσφέρει εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε τεκμηριωμένα κείμενα υψηλής ποιότητας, που θα δημοσιεύονται μετά από ανώνυμη αξιολόγηση καταξιωμένων κριτών. Με πλούσια ύλη που θα περιλαμβάνει μελέτες, σχόλια νομολογίας, βιβλιοκρισίες και επίκαιρες παρεμβάσεις. Το περιοδικό διευθύνεται από επιτροπή Καθηγητών Δημοσίου Δικαίου, σε συνεργασία με επιστημονική και συντακτική επιτροπή, τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ.

Το πρώτο τεύχος θα καλύπτει ποικίλα θέματα του δημοσίου δικαίου, ενώ τα επόμενα δύο τεύχη θα είναι αφιερωμένα στα ΑΕΙ αφενός, στην ελευθερία της έκφρασης αφετέρου. Φιλοδοξία μας είναι το περιοδικό να συντονίζεται με τον ρυθμό της εποχής του, αλλά παράλληλα να ενθαρρύνει και να ανανεώνει τη μελέτη των κλασικών θεμάτων του δημοσίου δικαίου. Ιδίως δε να δώσει βήμα σε νέους συναδέλφους και ερευνητές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με απώτερο στόχο την αναζωογόνηση της κοινότητάς μας. To πρώτο τεύχος του e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ θα κυκλοφορήσει ηλεκτρονικά τον Ιανουάριο του 2022. Σας καλούμε να αγκαλιάσετε το εγχείρημα με αρθρογραφία και άλλες συμβολές, οι οποίες θα πρέπει να αποσταλούν έως τις 30/11/2021 στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@epoliteia.gr, ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν εδώ.

Με θερμές ευχαριστίες και ευχές για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά,

Η Συντακτική Επιτροπή

Θέλετε να έχετε πρόσβαση στα νέα e-books και τεύχη του epoliteia.gr νωρίτερα από κάθε άλλον;

Σας ενδιαφέρει να ενημερώνεστε άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις;
Αν ναι, τότε εγγραφείτε στο newsletter μας!