Ηλεκτρονικό Περιοδικό
Δημοσίου Δικαίου

e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ | Τεύχος 5, Ιανουάριος – Μάρτιος 2023

ISSN: 2732-9666

Παρουσίαση:

To πέμπτο τεύχος του e-Πολιτεία και πρώτο του 2023 έχει την τιμή να φιλοξενεί την αντιφώνηση του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Σαρμά στην τελετή της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου, καθώς και τον δημόσιο έπαινο που του απηύθυνε ο Ξ. Κοντιάδης.

Στις μελέτες διοικητικού δικαίου, ο Μ. Πικραμένος αναλύει τον αναιρετικό έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας στις αποφάσεις των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και οι Δ. Βουκελάτος και Κ. Τεξακαλίδου αναδεικνύουν τη νομολογιακή τάση ελέγχου της αιτιολογίας των κανονιστικών διοικητικών πράξεων.  Στο πεδίο των δικαιωμάτων, ο Β. Μάλλιος εξετάζει το ζήτημα των τέκνων των ομόφυλων ζευγαριών και η M.-Χ. Βλάχου-Βλαχοπούλου τη θρησκευτική ελευθερία στις ΗΠΑ υπό το φως των πρόσφατων νομολογιακών εξελίξεων. Ο Π. Καρκατσούλης εμβαθύνει στα θέματα της δημόσιας διοίκησης και τον δύσκολο μετασχηματισμό των προϊσταμένων σε ηγέτες.

Στην ύλη περιλαμβάνονται επίσης σχόλια σε νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, από τον Α. Βαλάκα, και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, από τον Σ. Κοφίνη, καθώς και δύο βιβλιοκρισίες, από τον Κ. Στρατηλάτη για τη νέα έκδοση του βιβλίου του Γ. Σωτηρέλη Σύνταγμα και Δημοκρατία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και από τον Α. Καϊδατζή για τη μονογραφία του Δ. Πατσίκα Η συνταγματική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι διαβαθμίσεις της έντασης του ελέγχου συνταγματικότητας στις αποφάσεις της Ολομέλειας (2011-2020). Τέλος, όπως σε κάθε τεύχος μας, θα βρείτε το συνταγματικό και κοινοβουλευτικό χρονικό που επιμελείται ο Θ. Ξηρός.

Διαβάστε και αποθηκεύστε το e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ (Τεύχος 5, Ιανουάριος – Μάρτιος 2023) εδώ.

Περιεχόμενα:

Εκδοτικό σημείωμα

Παρεμβάσεις:

Μελέτες:

Συνταγματικό – Κοινοβουλευτικό Χρονικό (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2022), Θανάσης Γ. Ξηρός

Σχόλια Νομολογίας:

Βιβλιοκρισίες:

Θέλετε να έχετε πρόσβαση στα νέα e-books και τεύχη του epoliteia.gr νωρίτερα από κάθε άλλον;

Σας ενδιαφέρει να ενημερώνεστε άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις;
Αν ναι, τότε εγγραφείτε στο newsletter μας!